Фестивалът

История

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за съвременен дизайн и визуална култура, който се провежда от 8 години, като последните три от тях е базиран в Пловдив.

Темата на тазгодишното издание на фестивала, който традиционно се случва през месец юни, е “-Мога ли да помогна?” и разглежда дизайна като инструмент, който дава форма на всеки аспект от живота ни.

Фестивалната програма включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и редица събития със свободен достъп за широката публика – изложби, работилници, дискусии, представяния, лекции, детска програма, филми, книги, партита.

 

ONE DESIGN WEEK е платформа, която стимулира и подкрепя развитието на дизайн професионалистите в България. Същевременно, целта на събитието е да представя и популяризира устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят.

Фестивалът се провежда за първи път през 2009 г. под името Sofia Design Week, а през 2014 за пръв път се случва в Пловдив. Събитието се организира Фондация ЕДНО за култура и изкуства. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.

Сред лекторите, гостували във форума на фестивала до момента са: Константин Грчич, Матали Красе, Майкъл Мариот, Марк Чалмърс, Ерик Кеселс, Джи Лий, Марти Гиксе, Щефан Загмайстер, Джесика Уолш, Студио Суайн, Женевиев Гоклер, Арман Мевис, Дейвид Карлсон, Петер Билак, Томек Ригалик, Хайме Хайон, Хавиер Марискал, Дейвид Карсън, Герард Унгер, Теодор Ушев.

One Design Week 2016

“– Мога ли да помогна?“

Дизайнът е инструмент, който дава форма на всеки аспект от живота ни. Той влияе на видимото и невидимото, независимо от мащаба, и е присъщ елемент от нашето ежедневие, свободно време, обществена организация, комуникация, консумация и дори лични отношения. Това е и причината дизайнерите да допринясят за промените в обществото.

ONE DESIGN WEEK има за цел да се превърне в пресечна точка между широката публика и авторитети от сфери като наука, литературатура, музика, танц, кино, журналистика и политика, които в контекста на фестивала да изложат различни гледни точки към представените проекти. Чрез активен диалог ще дефинираме какво е съвременният дизайн, изследвайки многобройните му измерения и въздействието, което има върху нашия живот.

“– Мога ли да помогна?“ е едновременно въпрос и отворена покана за разговор между дизайнерите и хората, в чиято услуга са те – всеки един от нас.

Мултидисциплинарният подход в осмото издание на ONE DESIGN WEEK предизвиква и разгръща потенциала на фестивала като платформа, на която се срещат разнообразни мнения, истории и публики в търсенето на общ език. Дизайнерите ще бъдат въвлечени в местния контекст, работейки по теми, които отговарят на неговите нужди. Те ще са и в основата на поредица от събития, работилници, изложби, намеси, отворени дискусии и лекции, които ще се проведат в Пловдив между 10 и 19 юни.

Екип

Рая Стефанова

– Артистичен директор

Елианна Лилова

-Изпълнителен директор

Мария Ларгова

– Финансов директор

Йоана Стефанова

–  Външни комуникации

Станислава Груева

– Международни проекти