Участниците в проекта Mixed Identities

ONE DESIGN WEEK 2016 представя шестима дизайнери  от вишеградските страни – Ленка Срснова (Словакия), Бенс Пазтор и Давид Таркали от Studio Nomad (Унгария), Мартина Голик (Полша),Павла Нешверова (Чехия) и Клара Шумова (Чехия) пред пловдивчани и гостите на града.

Фестивалът не само ще представи изброените автори (всеки от които има ярък авторски почерк и специфичен стил), но ще им предостави възможност да покажат и пресъздадат собствените си култура, традиции, обичаи и идентичност (в широкия смисъл на думата) чрез български форми и методи. Проектът ще акцентира върху уникалните гледни точки на авторите, които ще проблематизират и преразгледат понятието за локална идентичност чрез, от една страна, колаборация един с друг, и от друга, колаборация с местния контекст и българската култура. По този начин те ще изследват / откриват / изгубват / преоткриват отново нишките на собствената си смесена вишеградска идентичноста, която е колкото формално еднородна, толкова и съдържателно разнородна.

MIXED IDENTITIES започна с 4-дневен уъркшоп през април, когато поканените дизайнери посетиха гр. Пловдив и се запознаха за първи път както един с друг, така и с локацията, на която ще бъде реализирана съвместната им дейност. Представители от Ленка Срснова (Словакия) иStudio Nomad (Унгария), заедно с Мартина Голик(Полша), Павла Нешверова (Чехия) и Клара Шумова(Чехия) представиха общи течения, които свързват страните им, и се превърнаха в автори на един общ разказ, който проблематизира понятия като идентичност, традиция, общност, нация и др. под.

В рамките на проекта дизайнерите експериментираха с традиционна българска  текстилна техника в колаборация с местна фабрика, която от своя страна създаде прототип, вдъхновен от идеите им, в края на задедния период. По този начин създадените идеи от съвместната им работа ще бъдат материализирани и представени в изложба, част от официалната програма на ONE DESIGN WEEK 2016.

Проектът MIXED IDENTITIES се осъщестява с любезното съдействие на International Vesegrad Fund