ONE DESIGN WEEK 2016 forum

На 18 юни 2016 г. в Дом на културата „Борис Христов“ (ул. Гладстон 15) ще се проведе професионалният дизайн форум на фестивала. Лекторите, водещи експерти от разнообразни сфери, ще представят една холистична гледна точка към съвременния дизайн и визуална култура. Дизайнът, който помага; дизайнът, който е иновативен и алтернативен; дизайнът, който променя животи и светове; дизайнът, който е отворен и достъпен за всички.

Алис Росторн (Англия) е първият лектор в програмата. Тя е изтъкнат международен критик в сферата на съвременния дизайн, но също така и активен куратор. Многогодишната ѝ работа показва как съвременният дизайн се променя постоянно и как в същото време оптимизира и улеснява ежедневието ни. Тя има своя принос за периоднични издания като New York Times, Frieze и W; автор е на книгите: Hello World: Where Design Meets Life и Yves Saint Laurent: A Biography; и е водила лекции в платформите TED, World Economic Forum и Design Indaba. Алис Росторн привлече вниманието ни със своя уникален стил, а професионалните ѝ постижения са я превърнали в абсолютен авторитет на тема дизайн.


Ейске Тачикава (Япония) е представител на новото поколение съвременни японски дизайнери и основател на мултидисциплинарното студио Nosigner. Той има специфичен подход с акцент върху социални иновации, open-source дизайн, съчетания между научни изследвания и нови технологии, образование. Проектите и професионалните му изяви са нетипични и необичайни като например създаването на офиса на Mozilla в Япония. Дизайнерът е носител на множество награди като Design for Asia Grand Award, iF Design Award, PENTAWARDS PLATINUM, SDA Grand Award и др. Ейске Тачикава цени високо социалните измерения на съвременния дизайн.

Ейске Тачикава идва в България с подкрепата на EU JAPAN FEST.

Pieter-Jan Pieters (bw)
Пийтер-Ян Пийтерс (Холандия) е основател на студиото OWOW (The Omnipresent World of Wiz Kids) с фокус върху иновации, дизайн, нови технологии, иженерство и забавления. В центъра на работата му е преднамереното забавление и интуитивното възприемане на технологиите. Още с дипломния си проект Sound of Intuition в Design Academy Eindhoven Пийтер-Ян свързва движенията на човешкото тяло с промени в звука. Sound of Intuition става световно признат и харесван проект и прераства в основен фокус на творческата работа на Пийтер-Ян. Поради това през 2012 г. той основава OWOW заедно с други експериментарори от сферите: продуктов дизайн, уеб дизайн, програмиране, инженерство, електроника. Студиото създава иновативни музикални инструменти, които са едновременно високотехнологични и лесни за употреба, заедно с интернет апликации към тях, с които да бъдат управлявани.

Пийтер-Ян Пийтерс идва в България с подкрепата на Creative industries fund NL.

Очаквайте информация за останалите лектори съвсем скоро.
Всички лекции по време на форума ще бъдат на английски език, без превод на български.
Следете Facebook събитието на форума за актуална информация. До 20-ти май в мрежата на TicketLogic са налични Early Bird билети на цена от 65 лв. За ученици билетите за форума са на специална цена от 40 лв. За групови билети с отстъпка пишете на onedesignweek@edno.bg