конкурс #03: Юбилеен плакат: 50 години от създаването на Бомбичката

По случай 50-годишния си юбилей Бомбичката се завръща в своя оригинален вид – с емблематичната бутилка и оригиналния вкус на Шуменско Специално. За да отпразнува  подобаващо, Шуменско, в партньорство с ONE DESIGN WEEK 2016, кани всички визуални артисти, вдъхновени от епохата на 60-те и 70-те години, да се включат в създаването на юбилейна серия плакати.

Награда: 12 парични награди и много други изненади

Срок: 17.05.2016 – 05.06.2016

Контакт: plakat@onedesignweek.com

Правила: изтегли

Допълнителни материали: изтегли

12-те най-добри творби ще бъдат включени в едноименна изложба в рамките на фестивала ONE DESIGN WEEK (10-19 юни) и ще получат парична награда, както и последващо участие в юбилеен календар, който ще обиколи цялата страна. Победителите ще получат и възможност да посетят най-голямото събитие в раките на ONE DESIGN WEEK – професионалният дизайн форум, който ще се проведе на 18 юни 2016 г. в Дом на културата „Борис Христов“, гр. Пловдив. Печелившите плакати ще бъдат избрани от жури, състоящо се от членове на екипа на фестивала, екипа на „Шуменско“ и креативна агенция Noble Graphics.

inspiration

„Бомбичката“ е изцяло в стилистиката на епохата, от която произхожда, с оригинален етикет и капачка. Интересни факти за продукта:

  • „Бомбичката“ на „Шуменско Специално“ се появява за първи път на пазара през 1966 година и се превръща в първата национална бира на България;
  • „Бомбичката“ става официалната бира на „Балкантурист“ и на БГА „Балкан“;
  • През 80-те години „Бомбичката“ печели пет златни медала и палма от Световната организация по качеството „Монд Селексион“.

wewant

Шуменско и ONE DESIGN WEEK 2016 търсят 12 плаката, размер 50х70 см или 70х50 см, които са: (1) оригинални и авторски, (2) вписващи се в естетиката на 60-те и 70-те години в България и (3) посветени на юбилея на „Бомбичката“.

Творбите могат да съчетават графично изображение и текст или да включват само едно от двете. Търсят се както специфични шрифтове, ярки цветове и интересни символи, така и съвременен прочит и индивидуален артистичен почерк. Плакатите могат да бъдат създадени дигитално чрез графичен дизайн или аналогово чрез традиционни техники и калиграфия.

participation

Всеки автор може да изпрати до 3 предложения на адрес: plakat@onedesignweek.com до 23:59 ч. на 5 юни 2016 г. Предложения, изпратени след тази дата и час, няма да бъдат приети. За участие се допускат и авторски колективи с един или повече члена.

Участието става по електронен път чрез изпращане на следните компоненти:

  1. Трите имена, телефон и e-mail за контакт съпътствани от кратка информация за автора/авторския колектив (до 800 знака), както и описание на концепцията на произведението (до 800 знака);
  2. Файл с визуалните графични материали на създаденото от участника произведение във формат 50х70 см или 70х50 см с качество и настройки за печат – 300 dpi резолюция и CMYK цветност.

С участието си в конкурса, всички кандидати се съгласяват с Правилата на конкурса и с това – творбите им да бъдат ползвани за целите на конкурса и да бъдат включени в изложба и календар. Преди да изпратите своето предложение, моля, прочете Правилата на конкурса

jury

Всички постъпили предложения в рамките на конкурса ще бъдат оценени от представители на Шуменско, ONE DESIGN WEEK и креативна агенция Noble Graphics в периода на 6 юни. На 7 юни ще бъдат обявени имената на всички победители като новина на сайта на фестивала  и като пост във фейсбук събитието на конкурса.

awards

На 7 юни 2016 година ще бъдат обявени имената на 12-те победителя в конкурса. Всеки от тях ще получи: (1) парична награда; (2) участие в изложба в рамките на ONE DESIGN WEEK 2016; (3) участие в юбилеен календар на „Шуменско Специално“; (4) акредитация за професионалния дизайн форум, част от ONE DESIGN WEEK 2016, който ще се проведе на 18 юни 2016 година в Дом на културата „Борис Христов“.

(1) Парични награди:

  • Първо място – парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева
  • Второ място – парична награда в размер на 700 (седемстотин) лева
  • Трето място – парична награда в размер на 400 (четиристотин) лева
  • От четвърто до дванадесето място – парична награда в размер на 100 (сто) лева

(2) Изложба в рамките на ONE DESIGN WEEK 2016 (10-19.06.2016 в гр. Пловдив):

Дванадесетте творби и техните автори ще бъдат представени в едноименна изложба в рамките на международния фестивал за съвременен дизайн и визуална култура – ONE DESIGN WEEK. Изложбата „Юбилеен плакат: 50 години от създаването на Бомбичката“ ще бъде на втория етаж в къщата на PLOVEDIV (ул. „Куртевич“ №3, кв. Капана, гр. Пловдив). Експозицията ще бъде с вход свободен от 10 до 19 юни (11:00 ч. до 19:00 ч.)

(3) Юбилеен календар на „Шуменско Специално”:

Освен горепосочените награди, избрани от журито, 12-те спечелили плаката ще бъдат включени в официалния рекламен календар на „Шуменско Специално“ за 2017 г. с разпространение из цялата страна.

(4) Акредитация за професионалния дизайн форум (18.06.2016 в гр. Пловдив):

Всеки от 12-те победители ще спечели безплатна акредитация за най-голямото събитие в рамките на ONE DESIGN WEEK – професионален международен форум с 6 лектора, които ще представят най-актуалните тенденции и идеи в сферите си. Лекторите ще бъдат: Ейске Тачикава (продуктов дизайн, пространствено оформление, архитектура), Адам фон Хафнер (стратегически комуникации),  Алис Росторн (дизайн критика), Питър Мариголд (продуктов и мебелен дизайн), Стивън Серато (графичен дизайн) и Пийтер-Ян Пийтерс (музика и звуков дизайн).

contacts

За изпращане на готови предложения, които съдържат двата компонента за участие – (1) описание на автора/те, описание на концепцията и (2) визуални материал/и; пишете на plakat@onedesignweek.com

За въпроси, неясноти и коментари пишете отново на plakat@onedesignweek.com

За актуална информация следете сайта на ONE DESIGN WEEK, както и Facebook събитието на конкурса.