Участници Нордик

Кая Солгард Дал

Норвегия

Кая Солгард Дал е млад норвежки дизайнер, базиран в Осло. Въпреки скорошния старт на професионалната си кариаера, тя вече е участвала в редица колективни, както и самостоятелни изложби и се радва на признания и награди, сред които Materia Newcomer 2016 – за новоизгряващи дизайнери с иновативен подход.

Основа в практиката и е артистичният изследователски подход, чрез който проектира мебели – предизвикателство за установените норми. Със създаденото през 2016 ателие – AtelierKajaDahl, тя си колаборира с международни компании и творци, споделящи възгледите и.

Преди да се премести в Стокхолм, където завършва бакалавър по продуктов дизайн в Beckmans College of Design между 2008 и 2011, учи изящни изкуства в Осло. През 2015 получава магистърска степен Design for luxury and craftsmanship от университета по изкуства и дизайн в Лозана, Швейцария. Дипломният и проект Tapputi and the Sea  е експеримент, който съчетава луксозни аромати с естествени природни материали.

KajaDahl_photo_Marte_H_S_Dahl

Кристофър Сундин

Швеция

Кристофър Сундин завършва Интериорен дизайн и архитектура в Konstfack university of arts, crafts and design през 2011. Преди това учи дърводелство и мебелен дизайн като в голяма част от проектите си изследва възможностите на естествения материал.

Фокус в практиката му са колаборативни платформи, насочени към  млади независими професионалисти на стикхолмската сцена. Първият такъв проект Örnsbergsauktionen  старира през 2012 като специализиран аукцион за дизайн от шведски автори, завършили образованието си през последните години. Начинанието прераства в централен елемент по време на Stockholm design week.

Erik Wåhlström

Торън Арнадотир

Исландия

Торун Арнадотир е дизайнер на свободна практика, базирана в Рейкявик. Тя работи по поръчка на клиенти, но има и собствени проекти.

Мултидисциплинарната работа на Торун обхваща различни теми и техники, водена е от любопитството и експериментирането, като се интересува от различните култури, материали и процеси. Тя също е главният дизайнер и основател на компанията PyroPet Candle, заедно с Dan Koval.

Торун е правила изложби из целия свят – V&A в Лондон, Triennale design museum в Милано, MUDAC в Лозана, Power Station of Art в Шанхай и Power Station of Art в Рейкявик. През 2013г. Icon Magazine я обявявава за една от 50-те таланти, които оформят бъдещето. През 2014 е номинирана за наградите на Icon за „ Най-добро изгряващо дизайн студио” и печели исландските дизайн награди за общият проект „Austurland: Designs from Nowhere”. През 2015г. е номинирана от Formex Nova за наградата „Нордически дизайнер на годината”

Повече за творбите на дизайнерката тук.

Miðvikudagurinn Þórunn Arnardóttir, vöruhönnuður Njálsgata 79

Кирси Енковаара

Финландия

Кирси Енковаара е финландски дизайнер. Нейното студио в момента е базирано в Лондон и Хелзинки. Образованието й е в сферата на изкуствата и дизайна. Започва обучението си по съвременно изкуство в Art School Maa в Хелзинки. Следва дизайн на мебели в Lahti Institute of Design във Финландия и завършва Royal College of Art, Design Products в Лондон.

Централно място в работата на студиото Kirsi Enkovaara заема чувството за принадлежност и екзистенциалната нужда от него. Енковаара вижда света като непрестанни взаимодействия между противоположности: органични и направени от човека. Използвайки обектите като инструмент за разказване на история се осъществява и вузуализирането на тези взаимодействия. Сред клиентите на студиото са Innojok, Form, Lahti City, Moor Oy, Kaunis Klaara.

PORTRAIT