Участници Вишеград

Мартина Барбара Голик

Полша

Мартина Барбара Голик е продуктов дизайнер с интерес в различни сфери – текстил и мебели, илюстрации и принт, food design и разработването на цялостни артистични концепци. Базирана е в Копенхаген (Дания), като през 2012 г. завършва Academy of Fine Arts (Лодз, Полша), а през 2015 г. – The Royal Danish Academy of Fine Arts (Копенхаген, Дания). Мартина непрестанно изследва взаимовръзките и отношенията между тактилността, текстурата, цветовете и възприятията на потребителите / клиентите, изразени чрез сетивата и емоциите им. Има силен фокус върху създаването на креативни концепции и експериментирането чрез и с тях.

Според нея всеки дизайнер е разказвач, а създадените от него творби са не само негови авторски творения, а и продукти и на самия креативен процес. Следвайки тази философия, Мартина се старае да комбинира различни материали и техники с цел разпространение на нови идеи и взаимодействие с потребителя.


Studio Nomad

Унгария

Studio Nomad е мултидисциплинарно дизайнерско студио, базирано в Будапеща (Унгария). Негови създадетили са Бенс Пазтор, Давид Таркали и Сома Понгор, които имат натрупан преди това опит в сферата на архитектурата. Целта на триото е да разкрие красотата на простите структури и форми и да акцентира върху радостта от работата с природни материали без допълнителна и многократна обработка. За Studio Nomad на първа позиция е желанието за експериментиране и създаване на нови и невиждани досега форми, което ги отличава както в рамките на проектите, които разработват заедно, така и на предметите, които създават.

Lenka Sršňová

Словакия

Lenka Sršňová е сред ярките представители на младото поколение дизайнери от Словакия. Завършва Fashion Design Studio в Академията за изящни изкуства и дизайн в Братислава, а в последствие продължава образованието си във Финландия и Франция.
Стажът й в студиото на Jean Charles de Castelbajac в Париж е сред основните фактори за оформянето на яркия и игрив стил на дизайнерката, която умело съчетава модните тенденции със сферите на дизайна и изкуството.

Павла Нешверова

Чехия

Павла Нешверова е графичен дизайнер със специфично отношение към цветове и форми, базиран в Прага (Чехия). От 2014 г. насам работи в Чешката телевизия, а преди това в берлинското studio HORT. Завършила е бакалавърската програма за графичен


дизайн в Royal Academy of Arts (Хага, Нидерландия), след което и магистратура в Academy of Art, Architecture and Design (Прага, Чехия). Павла участва в 17 колективни изложби в рамките на 9 години, като през 2015 г. е номинирана за Czech Grand Design, а през 2014 г. печели награда в рамките на Brno Biennial of Graphic Design.

Клара Шумова

Чехия

Клара Шумова е независим продуктов и интериорен дизайнер, базиран в Прага (Чехия). През 2011 г. завършва Academy of Art, Architecture and Design (Прага, Чехия), както и Павла Несверова. От този момент нататък работи в Стокхолм, Айндховен, Ванкувър, Будапеща, Ню Йорк, като не престава да изследва измеренията на дизайн процеса. Клара работи със сурови материали, които непрестанно комбинира / съчетава / смесва. Интересите ѝ са насочени към отношенията между индивидуалните култури и към употребата на предмети / елементи, които оцеляват във времето. През 2013 г. заедно с графичния дизайнер Дирк Райт, създава концептуалната марка Oáza Collection.